Шта вам доноси 218. број „Челиначких новина“

Формула којом јахачи апокалипсе, најављени још у Јовановом Откровењу, владају свијетом је једноставна. По систему спојених посуда инсталирају се у систем одлучивања и најмањих држава и локалних заједница, а по принципу култа личности стварају недодирљиве регионалне лидере. Од њих направе апсолутне владаре својих етничких скупина чији задатак није да од своје заједнице праве праведно друштво него да служе интересима тих свјетских моћника – пише наш уредник Борислав Максимовић у уводном коментару насловљеном „Јахачи апокалипсе“.

Никола Пејаковић, наш успјешни позоришни редитељ, глумац, сценариста, музичар, искрено и без длаке на језику у интервјуу говори о нашем друштву, вођама, култури и којечему другом и поред осталог каже да смо ми народ у моралном и духовном расулу. «Новац је, нажалост, мјерило ствари и данас се цијене они који имају паре и политичку моћ. Њих ће историја да заборави, али ово је њихових петнаест минута славе… Замислите људе који из рата излазе богатији, срећнији, дебљи – е, таква је елита код нас. Зар није апсурдно да до јуче гологузани возају скупа аута, а понављачи и јединичари машу докторатима. И нико их не пита – како, откуд? Зато, немамо чему да се надамо док не ријешимо основна питања. Мора се знати ко коси, а ко воду носи, не може овако… Заправо, може, али кратко» – каже Пејаковић.

Nikola Pejakovic

Објављујемо извјештаје са сједница Скупштине општине одржаних 24. новембра и 15. децембра на којима је усвојен ребаланс општинског буџета за 2017. годину у износу од 6.297.000 КМ, што је за 3.000 КМ мање у односу на план и Буџет општине за 2018. годину у износу 8.411.359 КМ, од чега се 2.136.750 КМ односи на буџет Дома здравља који прелази на трезорско пословање, и 1.240.000 КМ намијењених Центру за социјални рад.
На овим сједницама је донесена одлука да се ђаци одликаши крајем школске године о трошку општине поставе на билборде. Речено је и да је због исељавања и пада наталитета за пет година у Челинцу «нестала» једна школа средње величине. Прецизније, ове школске године Челинац има 1.232 ученика основних школа, што је за 323 ђака мање у односу на 2013. годину. Поред осталог и одборници и општинска власт изразили су своје незадовољство снабдијевањем струје у Челинцу.

Sjednica Skupstine opstine Celinac

У организацији челиначке библиотеке организован је значајан културни догађај на којем су представљени први том Енциклопедије РС и „Бесједе – прилог афирмацији науке и умјетности“ академика Рајка Кузмановића. Ове велике културне пројекте представили су академици Рајко Кузмановић и Драго Бранковић, мр Момчило Спасојевић и директор челиначке библиотеке Јелена Иванковић.

Knjizevno vece Sa akademikom Rajkom Kuzmanovicem

Преносимо текст из београдског магазина «Недељник» у којем проф. др Драган Симеуновић описује харизматског вођу, и поред осталог каже: «Харизматске вође се јављају у свим, а нарочито у кризним временима, када се лакше верује у чуда. Тада су они проносиоци наде у спасење. Проблем харизматског вођства се јавља услед тога што је, како каже Макијавели, људе лако убедити у нешто, али их је тешко одржати у убеђењу. Он је разликовао наоружане и ненаоружане пророке. Ненаоружани пророци као незаштићени брзо страдају кад следбеници посумњају у њих. Најбоље оружје којим се може заштитити сваки, па и харизматични вођа јесте поседовање политичке власти. Кад има власт, вођа не мора да чини чуда, већ је довољно да их само обећава…» – каже Симеуновић.

Доносимо и занимљиве приче са:
Зорицом Пејић, надзорном сестром на једном од најтежих одјељења бањалучке болнице под насловом «Хероји одјељења гдје и најјачи заплачу»,
затим причу са Немањом Леканићем, младим мајстором и умјетником који је од хобија израде уникатних ловачких ножева и трофеја за домаће и страно тржиште направио уносан посао,
па причу са карате шампионком из Челинца Марином Радосавац, која је одмах након санације повреде наставила жетву медаља,
преносимо и причу из «Блица» Јасне Драгојевић са напредним челиначким пољопривредником Едином Табаковићем, и низ других.

У овом броју можете да прочитате и како је хотел «Турист» обиљежио
своје «Четири деценије у служби заједнице», а како је Лимарска радња «Лимекс» Штрбе – Челинац чији су радници и лимари и умјетници, обиљежила двије деценије развоја.

sa obiljezavanja 40 godina rada hotela Turist

Ту је и прича о младим каратистима УКК «Врбас» који су са турнира у Београду, Новом Саду, Сарајеву, Тузли, Бихаћу, Мостару, Читлуку, Приједору, Дубици, Бијељини, Чаковцу, Загребу, Марибору, Паризу и Будимпешти у Бањалуку и Челинац донијели прегршт медаља. На интернационалном турниру недавно одржаном у Мађарској Челинчани Марија Поповић и Никола Зељић освојили су бронзане медаље у конкуренцији 12 држава и 650 такмичара из 67 клубова.

Godisnji koncert KUD Milos Miso Dujic

Прочитајте и приче др Раде Дујаковића «Нема већег непријатеља од будале савезника», фељтон Момчила Спасојевића «Ни од зета сина ни од врбе клина», користан савјет нашег астролога Гојка Мандића «Како стећи и сачувати унутрашњи мир».

Објављујемо и списак наших претплатника и бројне друге занимљивости.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s