Трећа „Конференција беба“

Подршка породицама и афирмација родитељства

Љепша Српска, бројнија Српска; љепши Челинац, бројнији Челинац;

У непосредној близини Храма светог архангела Гаврила у Челинцу је, након двогодишње паузе коју је проузроковала пандемија корона вируса, на Видовдан одржана трећа «Конференција беба». Ријеч је о забавној манифестацији коју организују Министарство омладине и спорта Републике Српске и локална заједница под слоганом «Љепша Српска, бројнија Српска; љепши Челинац, бројнији Челинац», а чија је сврха афирмација родитељства и подстицај наталитету. Као и претходна два, који су одржани испред Средње школе, и овај догађај је изазвао велико интересовање не само породица новорођенчади, него и грађана Челинца.

Догађај којем се радују Челинчани

Начелник општине Владо Глигорић у поздравној ријечи је истакао да је нашем народу породица на првом мјесту и да се породична традиција и породичне вриједности вјековима преносе с генерације на генерацију.

– Између два Видовдана у општини Челинац рођено је 135 дјеце. Као локална заједница настојимо да створимо што боље услове за наше најмлађе суграђане од рођења, преко вртића до школовања и запослења. У ту сврху у општинском буџету имамо ставке намијењене за подршку породицама и оне се из године у годину увећавају – рекао је начелник Глигорић.

У буџету општине за ову годину, поред осталог, за стипендије је предвиђено 110.000 КМ, помоћ вишечланим породицама 10.000 КМ, помоћ за породице које добију новорођенче 35.000 КМ, помоћ мајкама за вантјелесно зачеће 10.000 КМ, помоћ младим брачним паровима за склапање брака 15.000 КМ.

Догађај који окупља цијелу породицу

– Веома ме радује присуство на оваквим манифестацијама. Фондација «Дјеца нам се рађала» организује више хуманитарних догађаја и биљежимо добре резултате. Као генерални директор Универзитетског и клиничког центра Републике Српске желим да вас упознам да ове године крећемо у реконструкцију гинекологије и породилишта, а радимо и на отварању Центра за вантјелесно зачеће. Као народни посланик и у наредном периоду ћу се трудити да са начелником Глигорићем и министром Борисом Пашалићем помажемо породицама, а нарочито приликом запошљавања младих мајки – рекао је оснивач Фондације «Дјеца нам се рађала» др Владо Ђајић који је и овим поводом обезбиједио поклоне.

Дарове су уручили замјеница начелника општине Милијана Топић, оснивач Фондације „Дјеца нам се рађала“ др Владо Ђајић и начелник општине Владо Глигорић

Поклоне које су обезбиједили ресорно министарство, локална заједница и Фондација «Дјеца нам се рађала» добили су: најстарија беба присутна на конференцији Андреј Орашанин из Штрба, најмлађа беба Ања Топић из Бабића, беба с највише браће и сестара Илија Станојевић, као пето дијете у породици, беба Андреј Орашанин који је побиједио у трци пузање и отац Марко Ђајић као побједник у брзом пресвлачењу беба, а највише захваљујући двомјесечном сину Јакову који том приликом није бјежао с пелене.

Очеви све чешће пресвлаче бебе

Програм су уљепшали припремни ансамбл КУД „Милош Дујић – Мишо“ Челинац, најмлађа група КУД „Младост“ Брезичани, Уна Тривић (самба плес) и старија васпитна група Дјечијег вртића „Невен“.

Јаков, Милица и Марко Ђајић

Према званичним статистичким подацима у Челинцу је 2020. године рођено 139 дјеце, а умрло 194 лица и тај број није потпун. Десет година раније (2010) рођено је 180 дјеце и умрло 138 лица. Посљедњих деценија број склопљених бракова у Челинцу је испод 100. У Републици Српској 2021. године рођено је 9.274 дјеце, а умрло 19.002 лица, и тај број вјероватно није потпун јер за разлику од рођених, евиденција умрлих је веома неажурна.

Уна Тривић

Челиначке новине, 28. јуна 2022.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s