Петра Нешић из Ниша добитница награде Славко Јунгић Јесеј

Челиначки пјесник, професор књижевности и боем Славко Јунгић Јесеј рођен је 9. априла, 1946. године у Марковцу код Челинца, а страдао је у саобраћајној несрећи 14. фебруара 2002. године. Иза њега су остале три збирке пјесама: «У води облаци», «Зрење бола» и «Кад смеђа шума сване».

Поводом десетогодишњице смрти овог поете Народна библиотека «Иво Андрић», СПКД «Просвјета» и «Винарија Јунгић» утемељили су књижевну награду која носи његово име. Ову књижевну манифестацију подржава и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Поред његовања успомена на овог пјесника циљ награде је афирмација културне дјелатности међу омладином, подршка младим умјетницима, посебно књижевницима, истицање љепоте српског језика и значај образовања и културног стваралаштва за локалну заједницу и један народ.

Петра Нешић

Књижевна награда «Славко Јунгић Јесеј» организује се у двије категорије, и то за књижевне ствараоце до 30 година старости који могу да бирају тему и књижевни жанр и за ауторе без обзира на године старости, али на тему вина и виноградарства.

Јавни конкурс се расписује 15. новембра и траје до 15. јануара, а завршна манифестација и додјела награда организује се на Трифундан (14. фебруара) у «Винарији Јунгић» у Марковцу код Челинца. Тај дан ово село слави као своју славу. Свечаност почиње светом литургијом у храму посвећеном Светом Трифуну, а наставља се поменом погинулим борцима, пјеснику Славку Јунгићу Јесеју и преминулим мјештанима између двије славе, освећењем винограда, орезивањем првог чокота лозе и славским ручком, а завршава се књижевном вечери посвећеној поезији, музици и вину. Овај културни догађај  који траје у континуитету већ цијелу деценију ужива велику популарност на нивоу регије, нарочито међу младима.

Ове године организатори нису на Трифундан приредили завршну књижевну вече због епидемије корона вируса, а на препоруке надлежних служби о поштовању здравствених мјера. Књижевна манифестација и додјела награда одложена је за топлији дио године када се очекује јењавање епидемије и могућност организовања овог догађаја на отвореном простору.

У међувремену резултати конкурса и образложење жирија објављени су у «Челиначким новинама», у којима се континуирано објављују награђени радови, и на друштвеним мрежама.

Након сваког конкурса поред прве награде додијели се и више утјешних, а уз писмену повељу награђеним ауторима покровитељ «Винарија Јунгић» додијели и новчане награде и пригодине поклоне.

Добитници Књижевне награде «Славко Јунгић Јесеј» су: Никола Зеленковић (1986) из Бањалуке, Радован Синђелић (1995) из Богатића код Шапца, Александар Иванић (1990), Бојана Остојић (1987) и Александар Матерић (1995), сви из Челинца, Милица Симић (1987) из Теслића, Далибор Миросав (1992) из Козарске Дубице, те Мирела Гаврановић (1995) из Челинца.

На девети по реду конкурс јавило се 30 аутора из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Републике Чешке. Лауреат је Петра Нешић (1991) из Ниша за причу «Александар Невелики – Највећи», иначе путопис из Петрограда и есеј о Александру Пушкину. Откупљени су радови Стефана Пуповца из Челинца «Плаве планине у Аустралији» (путопис) и циклус пјесама Владимирке Велага из Бањалуке.

За категорију о вину и виноградарству конкурисало је двадесетак пјесника из Републике Српске и региона, а будући да покровитељ, «Винарија Јунгић», све квалитетне пјесме награђује својим производима, жири је предложио да се награде сви аутори који буду присутни на завршној манифестацији. Оним ауторима који из оправданих разлога не буду присутни на додјели награда повеље ће се уручити поштом.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s