Све што човјек другоме чини, себи чини – и добро и зло

Један мудрац је рако да ћемо на оном свијету живјети само од онога што на овоме подијелимо!

У „Челиначким новинама“ број 228 из октобра прошле године најавили смо хуманитарну акцију за изградњу куће породици Драшка Станојевића у Бараковцу коју је на иницијативу Југослава Личине и Милана Предића покренула Парохија Српске православне цркве Челинац. Акција је недавно успјешно приведена крају, а у то име 4. августа у новом дому Драшка и Добриле Станојевић и њихове малољетне дјеце Немање, Ђурђине и Анђеле, сви ученици нижих разреда основне школе у Врбањи, приређена је свечаност.

protojerej Radivoj Vujanic sa porodicom Draska Stanojevica
Протојереј Радивој Вујанић са породицом Драшка Станојевића

Након чина освећења новог дома и благослова домаћинима, мајсторима на челу са Видом Предићем и добротворима, протојереј Радивој Вујанић присутнима је поручио:

-Ако нема божијег благослова, ако нема љубави, ако нема послушности, нема смисла ни радити. Захваљујем се свима који су радили на овом објекту и који су помогли. Ако смо један посао успјешно завршили, не можемо цијели живот с тиме да се хвалимо и да с тим живимо. Ми смо овај посао завршили и идемо даље да радимо. У овом послу многи су помогли и изразили жељу да их не помињемо, а то нам је у духу наше вјере православне и светосавске „што даје љевица, нека не зна десница“. О својим добрим дијелима не требамо се много хвалити и о њима говорити. Свети апостол Павле каже: Ако ћу се хвалити, ја ћу се са својим слабостима хвалити, а никако добрим дјелима, јер ми је обавеза света чинити добра дјела.

slavlje nakon uspjesno zavrsene humanitarne akcije
Славље након успјешно завршене хуманитарне акције

Отац Радивоје је нагласио да је права божија благодет када се сложно у заједници живи, и додао:

– Ми данас живимо у једном времену када се човјек мало и удаљио од Бога, а чим се човјек удаљи од Бога, он се удаљи и од брата својега. Овим послом смо показали једну велику заједницу, једну велику љубав. Као вјерујући народ показали смо да волимо и Бога и да волимо и брата својега. Ових дана и мјесеци, градећи ову кућу, показали смо да смо добри вјерници јер и наша вјера православна нас обавезује да помажемо једни другима. Када човјек у својој души има осјећај да треба помоћи брату својему то је велика ствар. Све што човјек чини другоме човјеку, себи чини, било то добро или лоше. Зато ви који сте помогли домаћинима ове куће, себи и својој породици сте помогли. И зато, посебна ми је радост не само што је ова кућа саграђена за ову дивну дјечицу, него и зато што сте ви данас овдје, што се ви радујете, што сте добре комшије и добри пријатељи, што су нашу акцију прихватили и разумјели бројни наши парохијани, а нарочио привредници. Знамо ми да има људи који и другачије размишљају, али опет вам говорим, што је човјек ближе Богу он више воли брата својега. Као ваш свештеник сретан сам што овакве лијепе тренутке проводим са вама – рече прота Радивоје.

Домаћин Драшко Станојевић у своме комшилуку и међу пријатељима више је познат као вриједан радник и добар пријатељ него као вјешт говорник. Поред осталог и то је допринијело да му комшије и познаници пруже подршку да својој породици обезбиједи дом у којем постоје услови за нормалан и здрав живот, дом достојан човјека. У старом кућерку подигнутом прије пола вијека у којем је до сада живио то није било изводљиво. Узбуђење и радост није могао да сакрије па су у његово име више говорили прота Радивоје и комшија Мишо Предић којем је Драшко предао поштење и част да поводом кровишта диже здравицу. А они су пожељели да му дом буде пун здравља, љубави и свакога добра, да његова чељад живе у срећи, радости и с божијим благословом на многаја љета.

Борислав МАКСИМОВИЋ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s