Жаре, царе, и Јецо – скидамо вам капу!

Када данас на овим нашим просторима неко некоме пронађе пристојно запослење готово да му није могао помоћи на бољи начин јер тако помаже не само његовој породици него и друштву. А Челинчанин Жарко Зрнић који дуже времена живи и ради у Њемачкој од априла ове године до краја новембра у Франкфурту запослио је близу деведесет (90) људи махом Челинчана, а нада се да ће до Васкрса тај број премашити двије стотине.

– Све је текло регуларно и достојанствено. Врло брзо добили смо потребне папире и запослење. Посао нам није тежак јер већина нас научили смо на много теже. Сваки прековремени минут који радимо плаћа нам се увећано и ја сам више него задовољан – каже Синиша Брнић, један од оних Челинчана који је јесенас због немогућности да дужи период пронађе посао у завичају и послије доста прерачунавања и експериментисања одлучио да окуша срећу као гастарбајтер нове генерације.

Заправо, исељавање способне радне снаге с нашег подручја забрињава сав нормалан свијет, али не и оне којима грађани на изборима повјере своју и судбину општине и државе.

– Радимо сви у једној фирми која се бави паковањем робе за авионски транспорт. Има нас различитих генерација, од младића који су тек ступили у пунољетство до оних којима је до пензије остала која година, као што је Недељко Мијатовић најстарији међу нама. Све нас је у Франкфурт довела иста мука – незапосленост. С моје стране Жари скидам капу. Тако сви мислимо које нас је довео у Њемачку, и мислим да заслужује признање и челиначке општине јер је сада постао један од најозбиљнијих челиначких послодаваца, па и хуманитараца. Он овај посао не ради из интереса, јер од нас нема никакве користи. Једноставно, помаже нам да нашим породицама обезбиједимо пристојну егзистенцију – објашњава Синиша који додаје да и Жаркова супруга Јелена, мада није рођена Челинчанка, ништа мањи допринос не пружа у овој правој привредној мисији. Она Челинчанима пружа логистичку подршку и као једина жена у овој радничкој колонији помаже да се организују и да нормално живе и раде.

Жарков отац Милутин у Њемачкој је зарадио пензију, а и мајка Дара, дио живота провела је у овој земљи. Током рата они су борцима Војске РС, жртвама рата, избјеглицама и социјално угроженим породицама помагали да преброде једну од највећих људских несрећа. У њиховој кући годинама су становале бројне избјеглице, а преко 10.000 КМ уплатили су и на рачун општине на име ратног пореза, који као и све у овој нашој држави, за једне је био обавеза, некима се гледало и кроз прсте.

– Ваљда сам склоност према хуманизму наслиједио од родитеља. Моја жеља од малих ногу биа је да помажем људима и кад сам дошао у ову прилику не жалим труда и времена да је искористим. Кад бих могао, запослио бих сваког незапосленог Челинчанина – говори Жарко.

Објашњава да је фирма у којој је запослен и у коју запошљава Челинчане «Buck cargo logistik» не само да је угледна, него је свјетски лидер у авионском транспорту. У овој фирми радио као возач радио је од 2000. до 2007. године, окушао срећу на другим мјестима, па и у приватном бизнису у завичају, па се опет 2014. вратио у бивши колектив. Као добар радник стекао је углед у колективу и газда га је замолио да му пронађе способних радника.

– У почетку нисам могао да водим наше људе тамо јер су постојале бројне законске препреке, а нисам хтио да људе уваљујем у неприлике. Њемачка због демографских проблема има мањак радне снаге, а Нијемци су и пробирљивији. Може им се. Имао сам неких познаника у Ливну и на њихову молбу тамо пронашао неколико радника, јер Хрвати у БиХ скоро сви имају документа Републике Хрватске. Чим је закон за држављане БиХ постао либералнији понудио сам неким својим пријатељима у Челинцу и околним општинама посао, и тако је почело – објашњава Жарко.

Сатница у овој фирми није ексклузивна, али за наше бе-ха прилике није ни поражавајућа – износи 7,5 евра. То сви унапријед сазнају, као и колико ће их коштати стан, колико храна, шта су им друге обавезе и сл. Жарко каже да до сада није имао проблема, да га нико од људи које је запослио није осрамотио код послодаваца и комшија гдје станују и нада се да ће тако бити и даље. Вели да његово предузеће има планове и добре основе за проширење капацитета што отвара могућност да запосли и више Челинчана.

– Знам да је немогуће, али сањам да запослим све Челинчане који хоће да раде. Имам право да сањам лијепе снове. Зато ме не радују неке приче које чујем у Челинцу од неких људи да се ми горе у Њемачкој свађамо, да се тучемо, да ја варам људе, да их наговарам да бјеже из Челинца. Па и ја сам покушао да се вратим у свој завичај, али није ишло. Не иде, нажалост! Ми се горе дружимо и лијепо смо се организовали. И на послу и у стану. Као породица смо. С већином ових људи сам одрастао, многи су ми комшије, приајтељи. Ја сам се одавно снашао у Њемачкој и не требам никога закидати, посебно оне који се боре за комад хљеба и егзистенцију – прича Жарко.

А да говори истину потврђују чињенице. Ова занимљива радничка колонија Челинчана у дијаспори Свету мајку Параскеву (Свету Петку) која се слави 27. октобра, изабрала је за своју славу. И прославили су је у радости и достојанству. Свештеник Стојан Барјактаревић, пархох Српске православне цркве у Франкфурту, благословио им је и честитао славу. Том приликом обавио је чин побратимљења Жарка Зрнића и Синише Брнића. Славску икону даровао им је прота поповачки Боро Ђурђевић. Парох челиначки Дејан Поповић благослови одлазак већине ових људи са жељом да их прати срећа и да се што прије испуне услови да у завичају раде и живе уз своје породице.

– Наравно, нисмо само Срби у овој фирми. Има нас разних вјера и нација, али до сада нисмо имали ни с ким никаквих проблема. Живимо нормално, радимо, дружимо се и сада смо у ситуацији да без неког већег стреса размишљамо о бољој перспективи наше породице – казује Синиша и признаје да је, иако је зашао у озбиљне године, тек у Њемачкој сазнао шта значи организована држава у којој власт, и локална и државна, поштује грађане од којих живи.

Борислав МАКСИМОВИЋ

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s