Милан Црнић спасио дјецу из набујале ријеке у Италији

Милан је син Ђуре Црнића, погинулог борца Војске Републике Српске који је погинуо на Влашићу 19. августа 1992. године спасавајући своје ратне другове. «Мој Милан, као и наш супруг и отац не жали свој живот дати кад треба другоме помоћи» – рече нам поносна мајка Миља палећи свијећу погинулом супругу приликом обиљежавања Дана челиначке ратне бригаде.

Слиједи текст из италијанске штампе:

„Видио сам га усред воде и нисам размишљао ни часа“. Ово су први ријечи странца који се јуче бацио у воду како би дошао до дјетета које је остало заробљено водом

9. јун 2016.

Побједник над ријеком Пјаве мршав је и тетовиран, има брадицу и храбрости на продају. Ради као кувар, али пливање му се увијек свиђало, као што му се свиђа и да током љетњих поподнева одведе своју ћерку до ријеке Пјаве „само да баци који каменчић у воду“, прича он и додаје да је тај дан баш хтјела да иде по сваку цијену.

Срећом, Милан Црнић, 42-годишњак из Сернаље, одлучио је да испуни жељу својој дјевојчици. Али кад су стигли на обалу ријеке Пјаве, видјели су да нешто није у реду. Тамо, усред воде која је набујала од пљускова, био је један дјечак.

Milan Crnic

„Ја сам био на обали са својом ћерком и видио сам да се у ријеци игра двоје дјеце“, прича Милан. „Један се вратио на обалу, али други је остао заробљен у води. Нисам размишљао ни часа, отишао сам да га узмем. Али онда се нисмо могли вратити на обалу, јер ја знам пливати, али он не, а вода је још додатно нарасла. Остао сам с њим док нису дошли ватрогасци и пренијели нас на обалу“. Током операције спасавања Миланова жена Гордана била је на обали док је трајао пролом облака. „Поносна сам на њега, био је сјајан. Осамнаест година смо у Италији, али у Босни је живио близу ријеке и ту је научио да плива“, каже она.

La tribuna di Treviso
Превод са италијанског: Борис Максимовић

Подсјећамо, 2007. године Челинчанин Драган Циган такође је спасио двоје италијанске дјеце из бујице, али је овај догађај изазвао далеко већу медијску пажњу јер је том приликом, нажалост, он страдао.

«Челиначке новине» су Комисији за награде и признања Скупштине општине Челинац предложиле да се Милану за ово хумано дјело поводом славе општине додијели Плакета општине за хуманост.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s