Препорука за излет: Извор Пливе и Јањски отоци

Ако би ме неко кога је јутро затекло у Челинцу питао, како за један дан може да види највише природних љепота и да се у смирај дана врати у Челинац, као неко ко је добро упознао наше крајеве, рекао бих без размишљања – пођите у Шипово.

И зато никако ми није јасно зашто ђаци из бањалучке регије на екскурзије иду стотинама километара даље да би за много више новца и потрошеног времена видјели много мање споменика природе. Круг од Челинца преко Бањалуке, Мркоњић Града, Језера, Шипова и назад преко Балкане, Подрашничке висоравни, Мањаче и опет Бањалуке до Челинца дуг је око 230 километара. Само нешто дужи круг је на другу страну од Језера преко Јајца, па низ кањон Врбаса назад кући. Уз поменута мјеста свакако препоручујемо да се посјете слапови Крупе, манастир Крупа, стари град Јајце, у Шипову неизоставно треба посјетити изворе Пливе и Јањске отоке, у близини Мркоњић града језеро Балкану и излетиште Зеленковац, у Ситници етно Змијањску кућу, а на Мањачи родну кућу Петра Кочића. Ко је кренуо ка Јајцу, ту су Пливска језера и стари град Јајце. А док се путује, ма на коју страну кренули, било да гледате с једне или друге стране пута, мало мало па ће вам од лијепог призора застати дах.

Извори Пливе од Челинца удаљени су 103 километра. Аутомобилом се прилази добрим асфалтним путем надомак самих извора. Код угоститељског комплекса оставите аутомобил и до извора воде вас добре и лагане пјешаке стазе: до једног 700 метара па назад, а онда до другог такође петнаестак минута лаганог хода уз константно дивљење природи.

Јањске отоке од Шипова су удаљене осам километара уз ријеку Јањ, према Стројицама и Купресу. Аутомобилом се прилази асфалтним путем на лице мјеста.

Ево неколико фотографија с Пливиних извора и Јањских отока.

 

Текст и фото: Борислав Максимовић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s