Челинчани којих више нема – Мујо Хоџић (1928-1995)

У репортажи о некадашњем чувеном челиначком трговцу Муји Хоџићу објављеној у «Гласу» од 30. јануара 1985. године под насловом «Без картона до пензије» дугогодишњи хроничар Челинца Свето Милијевић је написао:

«Послије тридесет и пет година рада у трговини Мујо Хоџић из Челинца отишао је у заслужену мировину. То не би било тако необично да овај дугогодишњи радник у трговини, активиста и учесник НОБ-е, у току три и по деценије, колико је радио, чак није знао за боловања, нити је имао љекарски картон. Заиста, то је риједак случај, јер је без љекарске документације у овдашњем Дому здравља отишао у заслужену мировину.

– Тачно је да за вријеме три и по деценије доста напорног рада нисам знао шта је то боловање. Када сам прије три и по године затражио љекарску помоћ, ни тада нисам помишљао да ћу морати у пензију. У Дому здравља у Челинцу претурили су све картоне радника који су долазили на прегледе, али мог није било. Није лако радити у трговини, јер је то напоран и одговоран посао. У току 35 година рада скоро три деценије био сам шеф продавнице и материјално задужен. Морало се стално мислити да ли неће доћи до мањка, али ето савјесним радом нисам долазио до неприлика – каже Мујо.

Mujo Hodzic (cetvrti s desna) na sjednici Skupstine opstine Celinac 5. maja 1962.  kojom predsjedava Rajko Kuzmanovic
Мујо Хоџић (четврти здесна) на сједници Скупштине општине Челинац 5. маја 1962. којом предсједава Рајко Кузмановић.

У средини гдје живи много је цијењен, а у свом колективу био је признат као вриједан радник и самупорављач. Више година био је одборник Скупштине општине Челинац, предсједник радничког савјета у свом колективу. И данас се сјећа утисака са омладинских радних акција у Бору, Титограду и другим мјестима са којих се враћао са ударничким значкама.

За свој дугогодишњи рад добио је бројна признања, међу којима два Ордена рада са сребрним вијенцем – један на приједлог радне организације, а други на приједлог Скупштине општине. Добитник је двадесетоаприлских признања, Златне и Сребрне плакете Скупштине општине Челинац и више награда од радног колектива за три и по деценије несебичног рада» – записао је Свето Милијевић у бањалучком «Гласу» од 30. јануара 1985. године.

Mujo Hodzic (lijevo) prima Zlatnu plaketu opstine od predsjednika opstine Jakova Aleksica
Мујо Хоцић (лијево) прима Златну плакету општине од предсједника општине Јакова Алексића

Мујо је био један од најпознатијих Челинчана свога доба. Много познатији и од општинских руководилаца. У општину нису сви морали ићи, чак ни доктору или у школу, али доћи Муји у продавницу била је потреба насушна. Иако је радио у друштвеној трговини, некадашњој Земљорадничкој задрузи, касније «Пољопромету», сви су је звали – Мујина продавница. Ова трговина, најснабдјевенија и најпрометнија, један од три у то вријеме у Челинцу, била је на мјесту данашње пословне зграде у којој су «Пољопромет», банке и политичке партије. Није лако било доћи на ред јер је увијек била пуна купаца, али Мујо Хоџић (1928-1995) увијек је био ведар човјек. На муштерије, врло често и досадне, никада није повишивао глас иако му је баритон нагињао тенору, па чак ни на дјецу коју није запостављао у односу на одрасле купце.

Својим купцима, иако није било по закону, али јесте по људству, знао је дати робу и на вересију да не би оскудијевали до плате или до пензије. Зато га старији Челинчани, а посебно његове радне колеге, по добру памте.

Како пише на нишанима у мезарју уз чаршијску џамију у Челинцу, Мујо је са супругом Фатимом, рођеном Талић (1929-1997) стекао сина Исмета, доктора хемијских наука који је радио и живио у Београду и предавао на Хемијском факултету, и кћерку Исмету која данас с породицом живи у иностранству.

Борислав Максимовић

Репортажу објављујемо у наредном штампаном издању «Челиначких новина»

nisani Muje i Fatime Hodzic 1
Нишани Мује и Фатиме Хоџић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s