28. Избор најуспјешнијих спортиста Челинца

Никола Зељић поново на постољу

У кино-сали у Челинцу, а у организацији Центра за спорт и културу, 23. фебруара проглашени су најуспјешнији спортисти, спортски колективи и спортски радници за 2023. годину

-На овој манифестацији упознамо велики број спортских талената. Захваљујем се стручном жирију који сваки пут има тежак посао, али вјерујем да га поштено уради. Користим прилику да свим награђеним спортистима, колективима и спортским радницима честитам на постигнутим резултатима и пожелим им да наредних година постижу још боље успјехе. Општина Челинац заједно са Центром за спорт и културу и спортским организацијама сарађује и подстиче спорт колико то дозвољавају наше могућности. Настојимо изграђивати и одржавати спортску инфраструктуру, али и подржавати дјеловање спортским клубовима и спортистима појединцима. Трудимо се да спортску инфраструктуру учинимо доступном свима који се баве спортом.  Изазовно је вријеме које млађе генерације често одвлачи у другом правцу. Зато похваљујем спортске раднике  и ентузијасте који дају огроман труд да око спортских клубова окупљају младе. Данас је самоорганизовање потиснуто у други план и углавном се  спортске активности проводе у клубовима. У нашим клубовима углавном дјелују све генерације, од најмлађег узраста до ветерана, и то је за похвалити – рекао је начелник општине Владо Глигорић и обећао да ће општина Челинац и даље подржавати спорт и спортисте и то не само у граду него и у сеоским срединама.

Најуспјешнији спортиста општине Челинац за 2023. годину проглашен  је каратиста Никола Зељић (1999). Он је основну и средњу школу завршио у Челинцу, а тренутно је апсолвент на Правном факултету у Бањој Луци. Он је и за 2017. године проглашен најбољим спортистом чиме се изравнао са ултрамаратонцем Жељком Благојевићем Чаком.

Каратеом се бави двадесет година у континуитету, носилац је мајсторског звања црни појас 1. ДАН из ђију-ђице и мајсторског звања црни појас 2. ДАН из каратеа. Репрезентативац је РС и БиХ у каратеу. Лиценцирани је тренер за све категорије од стране Карате савеза РС. До сада је учествовао на многим државним, балканским, европским, медитеранским и свјетским такмичењима. Челинац је представљао на такмичењима у Бечу, Паризу, Будимпешти, Београду, Бару, Загребу, Орадеу, Љубљани, Атини, Истанбулу, Анталији. У прошлој години на сениорском првенству Републике Српске освојио је 1. мјесто у категорији до 84 кг, на Сениорском првенству БиХ 4. мјесто, на турниру Енергија опен у апсолутној категорији 2. мјесто, а на „Евро купу“ у Љубљани 3. мјесто.

Најуспјешнији спортски колектив проглашен је  Фудбалски клуб „Шњеготина“.

Овај спортски колектив у августу је обиљежио двије деценије од свог оснивања, током којих је успјешно афирмисао спорт, али и представљао нашу општину. У посљедњих неколико година у популарној „Бундес лиги“ овај клуб биљежио је врлодобре резултате. Сезону је завршио на другом мјесту табеле са малим бодовним заостатком.

Најперспективнији спортиста Милош Туцаковић (2010) амбасадор је пливачког спорта. У току прошле године остварио је изузетне резултате, а неки од најзначајнијих су: 2. мјесто у дисциплинама 200 м и 100 м прсно на Међународном новогодишњем митингу у Бањој Луци, затим 2. мјесто на 50 м прсно на митингу „Мали делфини“, док је на купу Панчева освојио бронзу на 400 м слободно. Он је не само врхунски спортиста већ и примјер преданости, амбиције и тимског духа. Члан је Академског пливачког клуба „22. Април“ из Бање Луке.

Најперспективнија спортисткиња је Наталија Ђајић (2010) носилац је црног појаса 1. ДАН. Аикидо самоодбрану тренира од 2017. године. На Првенству Републике Српске у Бањој Луци прошле године освојила је прво мјесто, на Купу РС у Броду такође прво мјесто, а тада је изабрана за најбољег појединца у својој категорији. Два пута је била првак и шампион РС у својој категорији, а у каријери има укупно 8 златних медаља.  Члан је Клуба аикидо самоодбране „Вукови“ из Бранешаца.

Најбољи млади спортиста је Стефан Пејановић (2005) дугогодишњи је члан Бициклистичког клуба „Самит“ и активан такмичар у категорији јуниора, дисциплине брдски и друмски бициклизам. Поред тога, члан је и репрезентације БиХ. У протеклој години учествовао је на осам трка у Босни и Херцеговини и у региону, а прво мјесто освојио је чак 6 пута, једном друго и једном треће, те је републички првак у својој категорији у дисциплини друмски бициклизам. У такмичарској сезони 2023. освојио је укупно треће мјесто у брдском бициклизму Премијер лиге БиХ.

Најбољи ветеран Александар Радујковић (1982) фудбалом се бави од дјетињства, наступао је у редовима КМФ Челинац, а потом у свом завичајном клубу МФ Јошавка, који се тренутно такмичи у другој лиги РС. У прошлој години освојио је турнире у Бранешцима, Црном Врху, Шњеготини Средњој на којима је проглашаван за најбољег играча турнира. Освојио је турнире и у Лађевцима, Марјановићима и Јошавци. Такође осваја турнир у ветеранској категорији у Челинцу гд‌је је проглашен за најбољег играча и стријелца. Имао је запажене резултате и ван наше општине. Својом борбеношћу примјер је младим играчима како се бране боје свог клуба.

Најбољи спортски радник Стефан Тепић (1992) спортом се бави од своје осме године. Био је дугогодишњи члан ФК Челинац, члан ФК Шњеготина а такође је члан КМФ Јошавка од самог оснивања. У прошлој години био је један од иницијатора оснивања јуниорске селекције КМФ Јошавка који су учествовали у футсал лиги Републике Српске. Дугогодишњи је члан организационог одбора Видовданског и Госпојинског турнира у Јошавци, а учествовао је и у многим другим спортским манифестацијама у нашој општини.

Посебна признања додјељују се појединцима који су на различите начине допринијели развоју спорта у нашој средини. Вечерас се додјељује осам признања,

– ОШ „Милош Дујић“ из Челинца чији су дјечаци прошле године освојили прво мјесто у одбојци на Малим олимпијским играма у Добоју.

Фудбалер Милош Радујковић (2003), један је од најбољих младих играча футсала у БиХ и региону. Прошао је све селекције КМФ Челинац; био је капитен омладинске репрезентације БиХ, а потом је постао и сениорски репрезентативац. Тренутно наступа у Хрватској у МНК Ријека.

Кошаркашица Ана Павловић (2008) које је прошле године добила награду за најперспективнију спортисткињу, те је у 2023. години наставила да ниже спортске успјехе. Она је тренутно члан ЖКК „Орлови“ из Бање Луке. Са кадетском репрезентацијом Србије наступала је на Европском првенству „А Дивизије“ у Турској, гдје је освојила 7. мјесто у коначном пласману, што је омогућило наступ на овогодишњем Европском првенству у Мађарској.

Каратисткиња Марија Кнежевић (2008) за афирмацију каратеа године, чланици Универзитетског карате клуба „Врбас“. Носилац је мајсторског звања црни појас 1. ДАН, а у претходној години освојила је запажене резултате на такмичењима у земљи и региону.

Фудбалер Дејан Вујичић (2007), овај талентовани младић је већ са 16 година постао члан првог тима ФК Шњеготина, а игра на позицијама везног играча и нападача.

Пливач Николај Туцаковић, иако има тек 10 година, остварује импресивне резултате у пливању. Као члан Академског пливачког клуба „22 април“ у прошлој години на бројним пливачким митинзима освојио је неколико златних, бронзаних и сребрних медаља.

Фудбалер Немања Вујичић (1997) првотимац ФК „Шњеготина“ поред осталог, у протеклој години је на крају јесење Подручне фудбалске лиге био најбољи стријелац са постигнутих 14 голова на одиграних 12 утакмица.  

Фудбалер Давид Крминац, који је са својих 17 година члан сениорске екипе ФК Челинац. Међу својим саиграчима важи за изузетно посвећеног, талентованог и вриједног играча, а истовремено је и члан КМФ Челинац.

Овогодишњи жири за избор најуспјешнијих спортиста чинили су: Јован Дубравац, прошлогодишњи најуспјешнији спортиста, Далибор Вујичић, прошлогодишњи најбољи спортски радник, Срђан Томашевић, професор физичке културе у Средњошколском центру, Горан Модић, у име Управног одбора Центра за културу и Мирослав Модић, члан општинске Комисије за спорт и културу, који је предсједавао овим жиријем.

Манифестацију Проглашење најуспјешнијих спортиста водила је Јелена Копривица, у забавном дијелу учествовао је музички трио:  Милица Јовановић, Срђан Каракаш и Огњен Тривић, а пјесник, сатиричар и афористичар Миладин Берић говорио је своје афоризме на тему спорта.

Челиначке новине 293, март 2024.

Постави коментар