О идентитету и развоју Челинца

Бесједа поводом Дана Републике Српске 2023. године (Стефандан)

 

Поштовани оци Српске православне цркве, грађани Челинца, даме и господо, драги пријатељи – Христос се роди!

У име локалних и републичких институција захваљујем вам се што сте у ове празничне дане нашли времена да уљепшате свима нама драг празник – Дан наше Републике Српске.

Користим ову прилику и да вам пожелим да све вас и ваше породице, све грађане Челинца и Републике Српске, у овој новој 2023. години прати добро здравље, породична и пословна срећа. Нека Бог благослови све ваше напоре које улажете у развој своје породице, свога завичаја и наше Републике Српске у чију славу смо се овдје и окупили.

Челинац у Одрбрамбено-отаџбинском рату није био територијално нападнут, али су Челинчани како у саставу Челиначке лаке пјешадијске бригаде, тако и као припадници бројних других јединица Војске или Полиције Републике Српске од Новог Града преко Бијељине до Требиња бранили Републику Српску. Гдје год су се налазили, сматрали су то својим кућним прагом.

А у миру, ево већ 31. годину, бранимо и јачамо нашу Републику тако што развијамо свој завичај и тиме доприносимо њеном свеукупном развоју.

Свој завичај у миру развијамо баш како смо у рату бранили Републику. Сваки педаљ наше општине подједнако нам је важан, не запостављамо ниједну мјесну заједницу, ниједно село. Модерним путевима данас је свако челиначко село повезано са општинским центром, а у сарадњи са сусједним општинама и републичким институцијама настојимо да се модерном путном мрежом увежемо и са сусједним градовима, тиме и са свијетом. У завршној фази су и бројни други инфраструктурни пројекти, па се надамо да ће у свим нашим селима за коју годину бити квалитетно ријешено и водоснабдијевање и опскрба електричном енергијом. Истовремено води се брига о изградњи и одржавању свих потребних друштвених објеката попут школа, амбуланти, мјесних канцеларија, духовних центара. Наш циљ је да квалитет живота и у руралном и у урбаном дијелу наше општине што више уравнотежимо и подигнемо на ниво прикладан савременим потребама.

Сви бисмо вољели да се све ово поменуто дешава брже, али упркос свим проблемима који нас прате резултати су и те како видљиви.

Када говорим о достигнутом развоју наше општине, не сматрам то успјехом само ове наше генерације, него и свих претходних. Сви они који су у протеклом периоду као друштвено-политички радници у локалним или републичким институцијама, али и као узорни домаћини, активисти у својим мјестима живљења, привредници, просвјетни радници, културни ствараоци, хуманисти, спортисти и остали доприносили бољем животу, развијали и афирмисали челиначки крај, радили су то како су најбоље могли и умјели, и колико су им омогућавале околности.

Челинчани су кроз цијелу нашу историју часно бранили своју отаџбину и свој народ, показали се као добри домаћини, културни гости, вриједни радници. Захваљујући томе Челинац, иако мала локална заједница, увијек је имала свој препознатљиви идентитет, а Челинчани су увијек и свагдје могли да с поносом кажу одакле потичу и долазе.

Данас много шта потврђује да Челинац као једна од локалних заједница Републике Српске ни у ком погледу није запостављена од стране републичких институција, а то је резултат добре воље и спремности за сарадњу а у корист свих грађана како с локалног тако и с републичког нивоа.

Ми који смо уз Божију помоћ од народа добили част и обавезу да у овој генерацији представљамо нашу општину трудимо се да допринос ниједне претходне генерације не потцијенимо, али и да такву праксу пренесемо на наредну генерацију. Како год за породицу није добро да само једна генерација бљесне и постигне одређене успјехе који задиве околину, то исто се односи и на заједницу. Перспективну будућност имају само оне породице, заједнице и народи који обезбиједе континуитет у развоју и напретку, да константно надограђују наслијеђено, да увијек иза себе оставе боље стање од оног које су затекли. Понос и захвалност према прецима и одговорност према насљедницима је оно што треба да буде наша мјера ма чим се бавили у свом животу, и у породици и у широј заједници.

За нас у Челинцу то нису само фразе, него је то уистину наше опредјељење. Спадамо у оне локалне заједнице које пажљиво његују културу сјећања као основу у изградњи личног, националног и просторног идентитета. Већ је створена завидна писана грађа о прошлости нашег краја, храбрим ратницима који су на бојном пољу бранили отаџбину и свој народ, генерацијама које су у миру изграђивале Челинац, знаменитим Челинчанима који су својим успјесима предњачили и афирмисали наш завичај. Значајну пажњу посвећујемо градњи, обнови и одржавању културно-историјских споменика. С поносом то истичем јер поменути пројекти су имали и имаће подршку локалних институција. Добро је познато да културно и умјетничко стваралаштво на најплеменитији начин промовише сваку заједницу. Велико ми је задовољство што овом приликом могу у име свих грађана Челинца да честитам нашем цијењеном професору Момчилу Спасојевићу, културном ствараоцу који је дао велики значај у стварању идентитета Челинца, на угледној Вуковој награди коју му је управо додијелила Културно-просветна заједница Србије и коју ће за који дан примити у Председништву Србије у Београду што довољно говори о каквој награди је ријеч и како је позиционирана култура Челинца на српској културној мапи.

Схватамо ми значај основних животних потреба и трудимо се да проблеме те врсте ријешимо на квалитетан начин, али сваки озбиљан народ и заједница и појединац морају да те проблеме надрасту и поред њих нађу начин да озбиљну пажњу посвете и духовној и културној надградњи јер управо то прави разлику између човјека и животиње, али и између успјешних и неуспјешних заједница. Човјек и као личност и у заједници да би у потпуности остварио своју мисију у овоземаљском животу подједнаку пажњу мора да посвети и прошлости и садашњости и будућности.

Хоћу да кажем да ми и као Челинчани и као грађани Републике Српске имамо разлога да се поносимо што потичемо баш одатле.

Живи и здрави били, и живјела нам Република Српска на многаја љета!

Начелник општине Челинац Владо ГЛИГОРИЋ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s