Захвалност за честиту службу Богу и народу

Јошављани испратили проту Богољуба Чанића у пензију

– Није било лако ни мени с вама ни вама са мном, али смо издржали – рекао је отац Богољуб у свом духовитом маниру

Миладин Иванковић, попадија Нада и протојереј Богољуб; дар од захвалних парохијана засеока Пискавац

У угоститељском објекту „Излетиште Тривић“ у Млинској ријеци 15. септембра парохијани јошавачке парохије приредили су лијепу свечаност на којој су уз пригодне дарове свог дугогодишњег пароха Богољуба Чанића испратили у пензију. О каквом скупу је ријеч говори податак да му је присуствовало близу 300 парохијана из свих дијелова парохије, као и бројни свештеници, начелник општине Владо Глигорић, академик Драго Бранковић и бројни други угледни гости.

Домаћини Ранко Тривић, Горан Милошевић Ракица, Перо Тривић и други бираним ријечима захвалили су се оцу Богољубу на честитој служби у њиховој парохији, те му, као и његовој породици пожељели добро здравље и срећу уз поруку да је у јошавачкој парохији увијек добродошао и да је за њега мјесто на челу софре резервисано.

Парохијане је поздравио и надлежни архијерејски намјесник протојереј – ставрофор Миленко Нарић:

– Велика је част вечерас бити овдје и примити ово поштење које је израз ваше љубави коју гајите према оцу Богољубу и његовој породици. Сви ми свештеници себе истурамо у први план, али иза сваког свештеника у доброј мјери стоји попадија као што је овдје честита Нада Богољубова. Говорити о оцу Богољубу вечерас и овдје је излишно јер о томе најбоље говоре олтари божији у Јошавки, на Станића брду, у Црном Врху, Шњеготини Доњој и нови храм у изградњи у Грабовцу – рекао је отац Миленко и благословио све присутне, те пожелио породици Чанић добро здравље и срећу, а проти Богољубу и дуговјечно и Богом благословено уживање у пензији.

Наздравицу је држао и проф. др Зоран Алексић који је такође оцу Богољубу пожелио све најбоље у наставку живота.

– Сви ми знамо колико је отац Богољуб добра урадио за нашу парохију, а он је поред осталог крстио и троје моје дјеце. Желим да се сви скупа захвалимо нашој Српској православној цркви која нас је одржала на хришћанском путу. Данас су у свијету и код нас многи изазови. Хришћанство у једном дијелу свијета гдје је било најзаступљеније практично више не постоји. Припадати православљу значи поштовати државу, нацију, вјеру, породицу. Ми смо народ који припада том свијету, православљу. Против православља води се огорчена битка. У овом тренутку на Истоку води се битка између два свијета, с једне стране је онај свијет који поштује све православне вриједности, а с друге онај који то ништа не поштује. Уништити православље значи уништити све традиционалне људске вриједности. А то жели да уради онај дио свијета у којем се не зна ко је мушко, а ко женско, родитељи се не зову мама и тата, већ родитељ један и родитељ два, не смију се спомињати православни празници као што су Божић, Васкрс, слава, чак се жели легализовати брак између људи и животиња. Ми не припадамо том свијету, већ православљу.

Ми на овим просторима морамо бити заједно као што смо вечерас, морамо бити окупљени око наше отаџбине Републике Српске која је православна, хришћанска, цивилизацијска. Ви знате да се на старом српском грбу налазе четири слова С који значе – само слога Србина спасава. Кад год нам је било тешко, ако смо били заједно, јединствени, издржали смо све изазове. Зато поштујмо нашу Српску православну цркву која нас је одржала кроз вјекове, поштујмо наше свештенство и наше вриједности. Црква је мајка која нас учи  како поштовати, Бога, породицу, родитеље – рекао је доктор Алексић који је свим присутним пожелио срећу и добро здравље, уз то оцу Богољубу дуговјечну пензију, а његовом насљеднику оцу Драгану успјешну службу.

Отац Богољуб захвалио се својим доскорашњим парохијанима на организацији овог скупа и на даровима које су му припремили.

– Није било лако ни мени с вама ни вама са мном, али смо издржали. Да сте ми живи и здрави, Бог нека вас благослови – рекао је прота Богољуб поручивши својим доскорашњим парохијанима да наставе да поштују о. Драгана као што су њега поштовали.

Након службе у Јошавки гдје је боравио од 1997. године отац Богољуб са попадијом Надом вратио се у родне Станове код Добоја.

„Челиначке новине“ број 275, септембар 2022.

Б. М.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s