Скатавица родни крај – 15. сусрети

Скатавчани жилавији од недаћа

Најављена изградња звоника чиме би се некадашња школа, а сада Друштвени дом, са спомен-плочама погинулим борцима, постављеним крстом и изграђеном инфраструктуром и помоћним објектима уоквирио у пристојну цјелину

Парастос погинулим борцима служио прота которварошки Миленко Нарић

Код некадашње школе која се од 2011. године, када је занијемило школско звоно, користи искључиво као ловачки и друштвени дом 30. јула одржан је 15. скуп Удружења «Скатавица – родни крај». Са више страна свијета и овога пута дошло је неколико стотина Скатавчана да евоцирају успомене на дјетињство, младост и претке.

Протојереј Миленко Нарић, архијерејски намјесник которварошки, служио је помен за 16 погинулих Скатавчана у Другом свјетском рату и седморицу бораца који су погинули у Одбрамбено-отацбинском рату. Њихова имена исписана су на спомен-плочама постављеним на школи које су освештане 28. јула 2012. године. Уз њих је и спомен-плоча Неђељку Кнежевићу (1949-2017), првом предсједнику и једном од оснивача удружења «Скатавица – родни крај» који је и утемељитељ ових сусрета и иницијатор постављања спомен-плоча погинулим борцима.

– Данас се молимо за душе оних који су дали оно што је најдрагоцјеније да бисмо ми могли овдје данас да се видимо и да се дружимо, а то су наши погинули јунаци у задња два рата. Свето писмо каже да нема веће љубави од давања живота за пријатеље своје. Они су положили своје животе у темеље Републике Српске да бисмо ми данас могли у миру и слободи да живимо. Нажалост, пошаст звана бијела куга и исељавање нису мимоишли ни ваше село, али ви нисте дозволили да се школа сруши и уруши као што се то десило многим школама у нашем окружењу. Захваљујући томе већ дужи временски период овдје се окупљамо, служимо молитву и дружимо се. Ово село се простире на три парохије Котор Варош, Јошавка, Челинац и има лијепа идеја, а од нас зависи да ли ћемо је реализовати, да се овдје код овог крста код школе направи један пристојан скроман звоник и да набавимо једно звоно које ће позивати на молитву. Свето писмо каже за звоно: «живе дозивам, облаке растјерујем, а мртве оплакујем». Дакле, да се потрудимо па да догодине тим звоном допринесемо да овај простор уоквиримо у једну пристојну цјелину – рекао је отац Миленко.

Организациони одбор

Он је похвалио активности Удружења «Скатавица – родни крај» и благословио чланове и њихове госте:

– Нека благослов Божији прати све дане живота вашега, ма гдје се налазили да никада не заборавите ко сте, шта сте, одакле сте. Да сте ми живи и здрави, Богом благословени, на многаја и благаја љета. Нека је покој душама наших умрлих и погинулих бораца који животе своје положише, а њиховим породицама Господ да подари мир, утјеху и благослов, а свима нама молитвено сјећање на њихову жртву.

Вијенце је положило више делегација

Након тога делегације општине Челинац, Борачке организације, мјесне заједнице, удружења Скатавчана и породице положиле су вијенце и цвијеће испод спомен-плоча погинулим борцима.

Дружење је настављено традиционалним спортско-забавним дисциплинама и ручком за све госте.

Више од игре, надметање у спортско-забавним дисциплинама

Предсједник Удружења «Скатавица – родни крај» Мићо Топић, које броји преко три стотине чланова, истиче да у селу има активних тек петнаестак домаћинстава, али много више оних која долазе повремено у изнова саграђене викенд-куће или обновљене родне куће.

У котлићијади надметало се пет екипа

У скатавачком крају подигнути су бројни савремени воћњаци, ради се на побољшању водоснабдијевања, а пут дужине нешто мање од десетак километара од центра Челинца до некадашње сеоске школе је у прилично добром стању у односу на некадашње прилике. Преостале су да се асфалтирају још двије дионице по неких 500 метара и санирају штете на раније асфалтираним дионицама.

Дјеца су најбољи доказ живота

Један од најпознатијих пољопривредника из овог села Маринко Спасојевић не негира напредак, али истиче да он може да се одвија и много интензивније. Залаже се да се животни проблеми Скатавчана континуирано стављају на дневни ред надлежних органа, а не само једном годишње на завичајним сусретима. Он вози и ђаке са скатавачког платоа у челиначку средњу и основну школу. Каже да је у посљедњој деценији број ученика путника са десетак порастао на четрдесетак. Истина, у тај број поред скатавачке дјеце спадају и она изнад четвртог километра, од Јованића потока и даље. И овај податак потврђује да су Скатавчани жилавији од свих невоља које прате њих и цијело наше друштво. 

Школа у Скатавици отворена је у новембру 1952, а затворена 2011. године

Овом догађају присуствовао је и Милорад Милосављевић. Он деценијама живи у Јошавки, а у Скатавици је обновио родну кућу.

– Овдје сам завршио школу почетком шездесетих година прошлог вијека. Учитељ нам је био Вељко Тепић, а касније Перо Родић. У двије смјене било нас је око 150 ђака. Село је било пуно дјеце. Са учитељем Вељком 1962. године засадили смо ове липе које и данас красе овај плато око наше некадашње школе – евоцира успомене Мићо.

Ова школа отворена је у новембру 1952. године, први учитељи су били Црногорци Васо Пилетић и Ђоко Ивановић и тада је имала стотињак ђака.

Липе у школском дворишту засађене 1962. године и данас красе скатавачки плато

Границе Скатавице описали смо у «Челиначким новинама» број 270 из априла ове године, а том приликом смо објавили и резултате пописа становништва обављеног 1991. године у којем стоји да је тада у овом селу живјело укупно 149 становника, и то: Бр­кић 4, Ду­бра­вац 5, Џом­бић 1, Га­јић 3, Га­врић 46, Гла­ваш 5, Гла­ва­ше­вић 13, Јо­ва­но­вић 10, Кне­же­вић 9, Ми­ло­са­вље­вић 2, Па­нић 4, Са­рић 16, Спа­со­је­вић 4, Стје­па­но­вић 16, Те­шић 2, То­пић 9. Нажалост, Републички завод за статистику у резултатима пописа из 2013. године није објавио податке о члановима породица већ само да је у Скатавици пописано: 54 куће, 25 домаћинстава и 72 чељади.

Б. М.  

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s