Деценија Магловијаде у Штрбама  

Породично предање каже да је у другој половини деветнаестог вијека из Книнске крајине тражећи бољи живот почела сеоба Маглова ка сјеверу. Предводио их је старјешина породичне лозе Јово којем је негдје успут смрт промијенила смјер кретања. Преко Гламоча једни су дошли у Јаворане, други у Љубачево, а у челиначко село Штрбе са својим породицама стигли су Јовини синови Пане и Спасан и рођак Марко. Са собом су донијели и икону заштитника породице – Светог Стефана.

Породични сабор Магловијада установљен је 26. маја 2012. године, а присуствовали су му готово сви чланови породичне лозе Стеве и Боје. Од тада сваке године викендом, на католичке духове, одржава се овај лијепи скуп. Не свете Маглови католичке духове, него је то нерадни дан у државама у којима ради велики број њихових потомака. Сваком породичном сабору прусуствује надполовична већина. На прозивци ове године установљено је да их је 122 живих, док је у протеклој деценији умрло 11 чланова.

Стево Маглов и Боја, рођ. Марјановић, 19. октобра 1931. године склопили су брак и у њему стекли девет синова и једну кћер. Двоје мушке дјеце им је умрло у раној младости од заразних болести што је била честа појава у тадашње вријеме. Боја је умрла 1979, а Стево 1994. године. За живота дочекали су да им синови Шпиро, Душан, Анђелко, Бранко, Боро, Недељко и Данило и кћи Илинка заснују своје породице и од свих дочекају унучад. Данас је то велика породица расута по Републици Српској, Европи и Америци.

Од Стевине и Бојине дјеце живи су још синови Данило, Недељко и Анђелко (1938) који је уједно сада и најстарији члан породице.

– Радујемо се нашем сваком сусрету, а посебно новорођеним члановима јер без њих нема ни оптимизма ни вјере у боље сутра. Нисмо дозволили да нам ни вирус корона прекине традицију, а ко год из страха од заразе није дошао или због баријера које су се појавиле у вријеме короне оправдали смо му изостанак. Живот, ако се не дише пуним плућима, ускраћен је за многе радости, а шта је већа радост од тога да га проведеш са својим најближима гледајући унуке и праунуке како се заједно играју. Да нема овог нашег сабора многи од наших потомака не би се никад ни упознали. Овај наш догађај многе је навео да се заинтересују за своје претке и рођаке па су почела дружења и мимо Магловијаде – објашњава Данило Маглов.

Састанак се одржава код викендице познатог челиначког лимара Радислава Марјановића у Штрбама који је по мајчиној линији члан ове породице.

Б. М.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s