Вече поезије, музике и вина

Стихови, ноте и омаж Ћопићу

У Коноби „Винарије Јунгић“ у Марковцу 27. маја на пригодној свечаности проглашени су најбољи радови пристигли на конкурс за 10. Књижевну награду „Славко Јунгић Јесеј“.

У конкуренцији младих аутора (до 30 година старости) жири је од­лу­чио да због ујед­на­че­ног умјет­нич­ког ква­ли­те­та при­сти­глих ра­до­ва пр­ву на­гра­ду по­ди­је­ле Иван Ра­ду­ло­вић (1995) из Пе­тров­ца на Мла­ви (Ср­би­ја) за при­чу А то се де­ша­ва дру­ги­ма, Са­ша Ра­ду­ло­вић (1992) ко­ја жи­ви у По­жа­рев­цу (Ср­би­ја) за при­чу Кључ и Те­о­до­ра Ко­вач (1994) из Херцег Новог (Црна Гора, рођена у Палама, Ре­пу­бли­ка Срп­ска) за ци­клус пје­са­ма.

Овај књижевни догађај увијек је добро посјећен

У конкуренцији пјесама о вину у којој старост аутора није ограничена награђене су пјесме Михајла Орловића, Гојка Мандића, Мирка Вуковића и Живка Вујића.

Теодора Ковач

У име покровитеља ове манифестације госте је поздравио Жељко Јунгић, а на живот и пјесме Славка Јунгића подсјетила је Јелена Иванковић директорка челиначке библиотеке.

Поводом јубилеја ове књижевне награде утемељивачи „Винарија Јунгић“, Народна библиотека „Иво Андрић“ и СПКД „Просвјета“ припремили су ЗБОРНИК који је овом приликом читалачкој публици представио предсједник челиначког одбора „Просвјете“ Борислав Максимовић.

Саша Радуловић

– Иза нас је пуна деценија како организујемо ово наше дружење у славу поезије, културе и доброг вина Винарије Јунгић, а у помен нашем пјеснику Славку Јунгићу Јесеју. Јубилеји служе да се резимира урађено, а ми смо одлучили да то учинимо објављивањем ЗБОРНИКА о овом нашем догађају. На осамдесетак страница направили смо преглед досадашњих десет епизода ове књижевне награде. Уз то подсјећамо на стваралаштво Славка Јунгића Јесеја, образложења жирија, награђене радове, неке бесједе овдје речене и укратко представљамо покровитеља ове награде – Винарију Јунгић. Учесници и публика су украс сваког догађаја, а то потврђују фотографије у овом ЗБОРНИКУ. Свака фотографија је прича за себе јер се не каже случајно да једна фотографија вриједи хиљаду ријечи. Укратко, ово је култура сјећања која је у овим нашим смутним временима све мање присутна – рекао је Максимовић.

Учесници ликовно-литерарне радионице „Вашар у Стрмоглавцу“

Овим поводом своје нове пјесме читали су Александар Матерић и Мирела Гаврановић добитници 5. и 8. Јесеја.

Публици је представљена пјесничка, рецитаторска и ликовна радионица у којој је учествовало двадесетак ђака млађег школског узраста ОШ „Милош Дујић“ коју је у организацији Народне библиотеке „Иво Андрић“ под називом „Вашар у Стрмоглавцу 2022“ водио књижевник и професор Мирко Вуковић. Ради се о својеврсном омажу књижевнику Бранку Ђопићу, а циљ радионице био је буђење интересовања дјеце за благо које се крије у библиотекама.

У музичком дијелу програма учествовали су музички умјетници Наталија Тодоровић, виолина, и Владо Данић, клавир.

Овај догађај заједнички су организовали утемељивачи ове Књижевне награде и Центар за културу и спорт, а добио је подршку и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s