До Часног крста први допливао Александар Саша Копривица

Богојављење као празник (појава божанства) јавља се још у старогрчким и блискоисточним религијама што значи да има дужу традицију од хришћанства. Крстовдан и Богојављење хришћани славе као откровење Бога Сина оваплоћеног у Исусу Христу. Наиме, када је имао тридесет година на обали ријеке Јордан појавио се Исус Христ гдје га је у знак очишћења од гријехова крстио Јован Крститељ. Он је примио од њега крштење, будући да је био безгрешан, али да би тим својим дјелом осветио цио обред. Тим је уведена света тајна крштења којом долази до човјековог очишћења од гријехова.

У историји хришћанства се каже да су се по обављеном крштењу, када је Исус Христос излазио из воде, одједном отворила над њим небеса и Јован је видио Дух Божији који се у виду голуба спустио на Исуса, а са неба се зачуо глас Бога Оца: «Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи». Тада се Јован коначно увјерио да Исус јесте очекивани месија, син Божији, спаситељ свијета. За вријеме крштења Бог је показао себе људима (Богојављење), да он јесте пресвета Тројица: Бог Отац говорио је с неба, оваплоћени Син Божији се крстио, а Дух Свети сишао је у виду голуба. Богојављење спада међу петнаест највећих хришћанских празника и на овај дан славе се заједно три догађаја: Исусово рођење, крштење и прво чудо на свадби у Кани Галилејској када је воду претворио у вино чиме је дао до знања да господари и природом.

У Челинцу је први пут 1994. године на Богојављење крст у ријеку Врбању код градског моста спустио тадашњи парох челиначки прота Винко Топић који је у хладној води ухватио упокојени Миле Шугић. Од тада до данас овај празник све је свечанији, а прије три године догађај је премјештен на некадашње купалиште Зеленац. На литургији у Храму светог архангела Гаврила, свечаној литији и пливању за крст часни окупи се више од хиљаду грађана.

Ове године на температури која је била само који степен изнад нуле и без снијега за Часни крст пливали су: Александар Копривица (1989) који је први стигао до крста и узвикнуо: «Бог се јави!», затим Немања Раилић, Бранимир Докић, Милан Кнежевић, Владан Тодоровић, Јован Предић, Оливер Цвијановић, Филип Драгојевић, Кристијан Максимовић, Гордан Топић, Срђан Марјановић, Невен Шугић, Вукашин Поповић, Јован Бајић и Бранко Марјановић. Већина ових одважних момака о овом празнику пливали су и ранијих година, а такође су често учесници хуманитарних акција, успјешни спортисти, примјерни чланови заједнице и своје цркве.

Челиначки свештеници пливању за Часни крст посвете озбиљну организацију. Од учесника затраже да се понашају часно и поштено како то доликује православним хришћанима, другарски и колегијално јер се ради о ревијалном такмичењу, да не учествују на догађају уколико имају било каквих здравствених сметњи, те треба да буду и пунољетни.

Покровитељ и овогодишњег богојављенског пливања је начелник општине Владо Глигорић, а организацију су помогли Златара «Свети Јован», Маркет АС, предузеће «Толедо» Бањалука, Коноба «Бук» и цвјећара Раде Пекез.

Богојављење је на свечан начин обиљежено и ове године и у осталим челиначким парохијама, а за Часни крст пливало се и у Дубрави Старој на ријеци Укрини. О томе више у наредном броју

Б. М.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s