Парох Горан Каламанда: Свака помоћ пријеко нам је потребна

Народ Челинца је, нажалост, властитим искуством спознао каква је земљотрес несрећа. Зато не треба да чуди чињеница што се непосредно након сазнања да је подручје Хрватске, и то Банију, Кордун и Западну Славонију, у уторак, 29. децембра, у 12:21 час, погодио разоран земљотрес јачине 6,2 степени по Рихтеру, појавила иницијатива за прикупљање помоћи угроженом становништву.

Глина

„У овом подручју има значајан број српског становништва које је и прије земљотреса живјело у тешкој ситуацији. Парох у Глини је Челинчанин Горан Каламанда, а архимандрит оближњег манастира Пресвете Богородице Тројеручице је такође Челинчанин Наум (Милковић). У њиховим парохијама, на домаћинствима и вјерским објектима, начињена је огромна штета, а има и људских жртава. Духовници су тренутно са својим народом, а чим успијемо с њима ступити у контакт и спознамо шта им је најпотребније, почећемо прикупљати помоћ. Надамо се да ће се нашој иницијативи одазвати већи број наших парохијана у чије доброчинство не сумњамо“ – каже протојереј Радивој Вујанић.

Парох Горан Каламанда

Отац Радивоје подсјећа да су приликом поплава 2014. године парохијани ове парохије прикупили помоћ за Челинац. Појашњава да ће се парохија челиначка ускоро огласити о начину прикупљања помоћи и изражава наду да ће се одазвати бројни парохијани и колективи.

Парох глински јереј Горан Каламанда остао је такође без крова над главом јер је Парохијски дом разрушен. Привремено уточиште је добио у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице код оца и свог земљака архимандрита Наума.

Архимандрит Наум

„Ово је велика несрећа за народ овог краја. Људи су остали без готово цјелокупне своје имовине. Мене је најгоре погодила смрт пет мојих парохија, многи су повријеђени, а срушен нам је и Храм Вазнесења Господњег у Мајским пољанама, Парохијски дом је означен за рушење – рекао је за „Челиначке новине“ отац Горан Каламанда.

Он истиче да парохију глинску чини око 400 православних домова са близу 800 душа, махом старије доби и незавидног социјалног стања. Зато им је свака помоћ пријеко потребна.

Уплате на име помоћи се могу извршити на жиро рачун црквене општине Глина:
OTP Banka dd HR5524070001100135524,
SWIFT:OTPVHR2X

Црквена Општина Глина
Хрватска Улица 20
44400 Глина
Са назнаком: Земљотрес 2020
За све додатне информације можете се обратити надлежном свештенику Глинском Горану Каламанди.+385955208053

Борислав МАКСИМОВИЋ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s