У „Винарији Јунгић“ одржано осмо вече поезије, музике и вина

У Коноби «Винарије Јунгић» у Марковцу на Трифундан одржано је традиционално вече поезије, музике и вина на којој су уручене награде добитницима 8. Књижевне награде «Славко Јунгић Јесеј» Мирели Гаврановић (1995) из Челинца, Федору Марјановићу (1990), Селени Берић (2004) и Христини Мрша (2006), сви из Бањалуке.

Своје пјесме о вину читали су Миладин Берић, Михајло Орловић, Гојко Мандић, Војислав Ескић и Живко Вујић. Вече су уљепшали пјесник и музичар Борис Иванковић и шансоњер Жељко Пламенац. Водитељ вечери била је Јелена Иванковић, директорка Народне библиотеке «Иво Андрић». Она је истакла да овај догађај организују Народна библиотека «Иво Андрић», СПКД «Просвјета» и «Винарија Јунгић» у спомен на челиначког професора књижевности, пјесника и боема Славка Јунгића Јесеја (1946-2002) иза којег су остале три збирке пјесама: «У води облаци, «Зрење бола» и «Кад смеђа шума сване». Подсјетила је присутне на Јесејев живот и дјело, прочитала неколико његових пјесама и споменула све досадашње добитнике ове књижевне награде.

Госте су поздравили утемељитељ «Винарије Јунгић» Жељко Јунгић и предсједник челиначког Одбора СПКД «Просвјета» Борислав Максимовић који је одржао бесједу «Значај културно-историјског насљеђа и споменика природе у развоју локалне заједнице».

Организатори Књижевне награде «Славко Јунгић Јесеј» сваке године у новембру расписују конкурс у двије категорије: за књижевне ствараоце млађе од 30 година на слободну тему, а за све узрасте на тему вина и виноградарства. Конкурс, као и сви награђени радови објављују се у «Челиначким новинама».

И овога пута овом догађају присуствовали су бројни љубитељи поезије, музике и вина из Челинца и сусједних општина.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s