Мирела Гаврановић добитница награде „Славко Јунгић Јесеј“

Овогодишњи, осми по реду, добитник Књижевне награде „Славко Јунгић Јесеј“ за конкуренцију аутора млађих од 30 година, јесте Мирела Гаврановић (1995) из Челинца, апсолвент Високе медицинске школе у Приједору.

Жири у саставу Момчило Спасојевић, Загорка Тривић и Јелена Иванковић, сви професори српског језика и књижевности, за њену причу „Писмо оцу“ су истакли да је то прича по тематици веома необична и оригинална. Поред завидне књижевне вриједности она представља покушај да се скрене пажња на огромне размјере корупције, непотизма и малверзација у нашем здравству, установама у којима, већ одавно, пацијенти немају једнак третман и пажњу. Стога су, у једном експерименту, чак и пацијенти Емпатија и Морал, означени шифрама, да би имали једнак третман, и да они у здравственим установама никада не буду занемарени и животно угрожени. Порука ове приче је да здравствени радници увијек требају да имају на уму величину терета, одговорности и угледа који носи њихов позив, као и обавезу да и у најтежим околностима остану посвећени своме позиву као добри и часни људи.

Поред овог откупљени су радови пјесме Селене Берић (2004) и Христине Мрша (2006), те прича Федора Марјановића „Покров“ (1990), сви из Бањалуке и прича „Кафка натанане“ Петре Нешић (1991) из Ниша.

У конкуренцији пјесама о вину и виноградарству награђене су пјесме Михајла Орловића, Гојка Мандића, Војислава Ескића, Миладина Берића, Живка Вујића, Ратка Поповића и Слободана Трбића.

Представљање аутора и радова и додјела награда обавиће се на вечери поезије, музике и вина у Коноби „Винарије Јунгић“ у Марковцу на Трифундан, 14. фебруара (петак) 18 часова. Гост вечери биће музичар и пјесник Борис Иванковић из Бањалуке.

Организатори ове Књижевне награде којом се евоцирају успомене на челиначког пјесника, професора и боема Славка Јунгића Јесеја (1946 – 2002) су Народна библиотека „Иво Андрић“ и СПКД „Просвјета“ Челинац, а покровитељ „Винарија Јунгић“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s