Изложба фотографија „50 година од разорног земљотреса“

Босанску крајину је 1969. године, и то 26. октобра (недјеља) у 16 часова и 39 минута и 27. октобра (понедјељак) у 9 часова и 12 минута погодио разорни земљотрес. Оба су била приближне јачине, 6,4 степена по Рихтеровој скали, интензитета 8 степени по Меркалију и са подземним ударом од 9 степени по Меркалију. Најтеже су страдали Бањалука, у којој је погинуло 15 лица, а 1.117 их је озлијеђено и Челинац гдје је теже озлијеђено девет, а лакше 57 лица и у којем је оштећено око 97 одсто укупног стамбеног фонда због чега је 1.919 домаћинстава, или 10.346 лица остало без крова над главом.

izl zemlj 2

У знак сјећања на ову тешку природну катастрофу Народна библиотека „Иво Андрић“ и СПКД „Просвјета“ припремили су изложбу фотографија коју су 25. октобра отворили директорка челиначке библиотеке Јелена Иванковић, предсједник Скупштине општине Челинац Дејан Куртиновић и свједок догађаја и дугогодишњи друштвено-политички радник и привредник Милорад Докић.

Они су истакли да је земљотрес из 1969. године поред ратова и поплава био једна од највећих несрећа која је задесила овај крај и околину. Подсјетили су на страхоте и недаће које је ова природна катастрофа проузроковала, али и на то да је, захваљујући солидарности цијеле СФР Југославије она успјешно савладана, након чега је услиједио најдинамичнији развој и Бањалуке и Челинца.

Изложбу чине три цјелине. Фотографије Челинца из тога времена, панораме или фотографије улица, које су урађене неку годину прије или послије земљотреса и оне показују на којем степену развоја се у то вријеме Челинац налазио као и једна фотографија из овог доба која илуструје развој Челинца у посљедњих пола вијека.

Друга област су фотографије настале у вријеме земљотреса и оне илуструју како се пред саму зиму живјело у импровизованим условима, углавном у шаторима и баракама, и како су изгледали порушени и оштећени објекти.

Трећа област су копије новинских чланака из тога периода, углавном из бањалучког „Гласа“, београдске „Политике“ и сарајевског „Ослобођења“ који сликом и рјечју такође илуструју размјере несреће, али и солидарности.

Изложбa се може посјетити сваког радног дана до 5. новембра.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s