Морал наш насушни

ddk 3
Кад би хуманости и солидарности било у власти колико у народу, овај свијет био би рај на земљи.

Пред нашом политичком, интелектуалном, духовном и пословном елитом нема важнијег патриотског задатка од заустављања пропадања народа. Ма колико овај проблем био посљедица дугорочних и системских грешака претходних генерација политичког корпуса, кулминација је продукт овог времена. Чињеница је да је систем моралних вриједности на овим просторима срушен као кула од карата, а стање морала је најбољи показатељ здравља друштва и перспективе народа.

Данас и овдје нико никоме не вјерује, а поготово нема повјерења у институције. Али има интереса што није знак повјерења, али се покушава под то потурити. Постоји цијена и гласа и радног мјеста у јавном сектору и дипломе и функције, и друштвеног ранга…

Некад су младима били идоли филозофи, револуционари, пјесници, музичари, филмске или спортске звијезде, а данас су им узори политичари. А нигдје толико очигледне корупције и лажи као у овој области. Бањалучку Спортску дворану «Борик», највећи затворени спортски објекат у Републици Српској, деценијама није напунио спортски или музички догађај, а мало мало па је напуни политичка звијезда. Они су замијенили оне златне бањалучке боксере, рукометаше, кошаркашице…

То је само посљедица. Морало је до тога доћи јер привредне хале у којима је радило на хиљаде радника, не у администарцији, него за машинама, углавном су претворене у велике трговачке центре, свадбене салоне и приватне факултете гдје се безвезе троши новац махом од кредита и штанцају дипломе менаџера и других «стручњака» који углавном друштву не требају. У фискални систем угуране су ситне занатлије који за цјелодневну дежуру зараде тек коју марку. Порески инспектори препадају грађане драконским казнама зато што не узимају одштампане фискалне рачуне и затварају мале домове здравља због неплаћених обеваза. Нема шансе, и по цијену банкрота, да мали послодавци на вријеме не плате све своје обавезе према држави. А мимо њих, мимо тако добро уређеног фискалног система, у колонама некажњено пролазе они који краду милионе, чак и милијарде марака, или имају на стотине хиљада марака неплаћених пореских обавеза, а и даље несметано раде.

Биће и горе јер све је очигледније да у цијелом свијету власт из институција прелази у руке видљивих, још чешће невидљивих појединаца. О демократији никад се није више причало, а она се мање практиковала, право никад није било на нижем нивоу, а правници боље плаћени. У таквим околностима сасвим је нормално да један политичар лакше дође до модерног аутомобила и виле, него ратни војни инвалид до ортопедског помагала.

Раскошне административне палате, духовни центри, модерни ауто-путеви, добро плаћене народне вође, све је то народу на понос, али тек без добро уређеног и праведног система ниједна држава нема будућности.

Б. М.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s