Развија се Легат академика Рајка Кузмановића у Челинцу

Без лијепог Дома културе нема лијепог града

Идентитет сваког народа и сваког мјеста најбоље се афирмише путем културног и умјетничког стваралаштва

Легат академика Рајка Кузмановића, предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске, који се налази у Народној библиотеци «Иво Андрић» и Средњој школи Челинац ускоро ће бити проширен новом, репрезентативном просторијом. То је договорено на састанку који је одржан у челиначкој библиотеци, а којем су присуствовали легатор (дародавац) академик Кузмановић, начелник општине Челинац Владо Глигорић, директорке челиначке библиотеке и Средње школе Јелена Копривица и Марија Тривановић Кукавица и уредник «Челиначких новина» Борислав Максимовић.

Како је договорено, једна учионица ће се оплеменити новим намјештајем и прилагодити за разне културне догађаје о чему ће се заједнички старати ове двије културне и образовне установе.

– Почаствовани смо вољом и жељом нашег знаменитог суграђанина и угледног научног, културног и просвјетног прегаоца академика Кузмановића да своме завичају завјешта велико културно благо од чега ће наредне генерације Челинчана имати огромну корист. Надамо се да ће ово бити подстрек и другим истакнутим Челинчанима да на овај начин унаприједе науку, културу и школство у Челинцу. Наша је обавеза да на примјерен начин одговоримо овом изазову, пристојно опремимо просторије и омогућимо да оне буду од користи свим нашим суграђанима који покажу потребу и жељу да их користи, а у складу са правилима кућног реда о чему ће се старати библиотека и Средња школа – рекао је начелник Глигорић.

Академик Кузмановић се захвалио начелнику Глигорићу и руководству библиотеке и школе на показаној вољи да дарове које је он завјештао своме завичају и које још намјерава да завјешта пристојно чувају и омогуће кориштење свим грађанима који то пожеле.

– Нема сумње, ради се о квалитетном простору. Али, ја бих волио да ово буде само прелазно рјешење ка изградњи лијепог Дома културе који заиста Челинцу недостаје. У њему би требало, поред овог мог легата, да нађу своје мјесто и библиотека, и Завичајни музеј, и лијепа концертна сала, и галерија, и друге пратеће просторије. Челинац се посљедњих година лијепо развија, иде у добром правцу, али треба имати у виду да без лијепог, намјенског, Дома културе нема лијепог града. Све ово до сада биле су нужне импровизације – рекао је академик Кузмановић и скренуо пажњу на чињеницу да се идентитет сваког народа и сваког мјеста најбоље афирмише путем културног стваралаштва.

Он је предложио начелнику Глигорићу да већ ствара предуслове за почетак градње Дома културе који би требао да буде један од украса Челинца, а у међувремену да сви челиначки поклоници културе и умјетности са своје стране доприносе развоју школства, науке, културе и умјетности и својим стваралаштвом уз већ постојеће завидно културно насљеђе оплемене будући објекат. 

Директорке библиотеке и Средње школе Јелена Копривица и Марија Тривановић Кукавица такође су се захвалиле академику Кузмановићу на безрезервној подршци не само овим установама него и грађанима Челинца у свим сегментима живота. Оне су истакле да је он током цијеле своје изузетно успјешне научне и друштвено-политичке каријере на различите начине настојао унаприједити живот у своме завичају, а увијек је истицао да су школство, култура и умјетност база и предуслов за бољи живот.

Академик Кузмановић челиначкој библиотеци у којој се чува његов Легат већ је завјештао више од 1.200 веома вриједних књига, а у наредном периоду стићи ће и нови дарови.

Б. МАКСИМОВИЋ 

Постави коментар