Природни споменици челиначког краја: поток Ризминац

Ризминац је поток у челиначком селу Липовац. Извире испод највишег челиначког врха Виса Липовца (759 м/н/в) на надморској висини око 590 метара, а увире у поток Дубраве на 281 метру надморске висине. Дужина тока је око 2.800 метара. Тешко је утврдити поријекло назива овог лијепог водотока.

У лексиконима страних ријечи наилазимо на термин ризма који је арапског поријекла и означава мјеру за хартију, односно папир, количину од 1.000 арака. Но, да ли ризма и Ризминац имају било какве везе тешко је утврдити. Српски израз за трезор, добро чувану просторију у којој се држе драгоцијености, је ризница. Да ли је кроз вјекове дошло до преметања или замјене слова н и м, као што је случај са термином намастир и манастир, и то је тешко доказати. Историчари тврде да је негдје у овом подручју био илирски град Тетунио који је у међувремену нестао под земљом, па можда и ризма и ризница имају некакву везу са овим топонимом.

На Ризминцу је до шездесетих година прошлог вијека било двадесетак воденица од којих су данас остали само темељи.

Са овог потока, који у горњем дијелу понире, 1930. године ухваћен је извор за први водовод у овом крају до некадашње школе у Липовцу, отворене 1929. године гдје је народни посланик Максим Тешић са домаћинима Поповца и Липовца изградио спомен-врело првом бану Врбаске бановине Светиславу Тиси Милосављевићу. Поменути споменик челиначка Народна библиотека „Иво Андрић“, СПКД „Просвјета“ и предузеће „Флор“ реновирали су 2018. године. Неких 400 метара височије 1970. године ухваћен је и други извор за водовод којим је ријешено водоснабдијевање школе, амбуланте, друштвеног дома, угоститељских и трговачких радњи и неколико домаћинстава у селу Поповац.

Посебно је занимљив горњи ток потока Ризминац, од изворишта до пута Челинац – Липовац – Поповац – Мемићи (351 м/н/в), у дужини око 1.700 метара. У правом смислу ријечи то је живописни кањон са мноштвом водопада на којима су некада биле подигнуте поменуте воденице.

Б. МАКСИМОВИЋ

Челиначке новине

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s