Бујице нису прекинуле традицију

Богојављенске свечаности

Богојављенско пливање за Часни крст није спортско такмичење

И ове године у свим парохијама Српске православне цркве у челиначком крају на свечан начин обиљежен је хришћански празник Богојављење.

Поводом Богојављења у храмовима су служене свете литургије којима је присуствовао велики број вјерујућег народа. У Челинцу и Дубрави Старој већ традиционално овај празник украшава и пливање за Часни крст на ријекама Врбањи и Укрини које услиједи након што свечана литија стигне од храмова Светог архангела Гаврила и Вазнесења Господњег до ријека и освећења воде. Ове године средину јануара обиљежиле су интензивне кише које су допринијеле знатном порасту нивоа свих водотока што је поред ниских температура повећало и здравствене ризике за пливаче. И поред тога за ову вјерску и традиционалну манифестацију владало је велико интересовање и пливача и грађана. Из безбједносних разлога свештенство челиначке парохије и пливачи договорили су се да се ове године за Часни крст плива код Градског моста «Србија», на мјесту гдје је и успостављен овај догађај у Челинцу, а не у рејону некадашњег купалишта Зеленац гдје је он одржаван посљедњих година. Наиме, након уређења корита ријеке Врбање и изградње Врбањског кеја купалиште Зеленац је уништено, а на том мјесту створен је брзак.

Пливању за Часни крст сви учесници посвете озбиљну организацију, а пливачи који треба да буду пунољетни обавежу се да ће се понашати часно и поштено како то доликује православним хришћанима, другарски и колегијално јер се не ради о класичном спортском такмичењу, да учествују у пливању само ако су здрави, а ако се било какве здравствене или друге сметње појаве током пливања да одмах одустану од даљег наступа, да благовремено обаве психо-физичке припреме и адаптацију временским условима.

У Челинцу су ове године за Часни крста пливала 22 пливача, и то: Немања Павловић, Алекса Антонић, Страхиња Жарић, Марко Орашанин, Никола Шкрбић, Јован Бајић, Кристијан Максимовић, Јован Предић, Лука Савић, Оливер Цвијановић, Никола Топић, Милан Кнежевић, Рајко Тубак, Немања Раилић, Александар Копривица, Бранимир Докић, Срђан Марјановић, Бранко Марјановић, Невен Шугић, Игор Тубак и Гордан Топић и Владан Тодоровић којем је ове године припала част да први дође до Часног крста и узвикне: «Бог се јави!», на шта су му посматрачи одговорили «Заиста се јави!». Због високог водостаја и мутне воде која је носила и дебла с планина Борја, Влашића и Узломца није се пливало преко Врбања него је наступ скраћен уз лијеву обалу.

Покровитељ и овогодишњег богојављенског пливања био је начелник општине Владо Глигорић

У организацији парохије Дубрава Стара и свештеника Срђана Грумића служена је света литургија и формирана свечана литија, а потом освећење воде након чега је спуштен Часни крст у ријеку Укрину. Будући да је и Укрина због падавина била у већем нивоу није била безбједна за пливање, па је оно такође обављено у складу са могућностима и уз мјере опреза. Учесници за пливање су били Софија, Никола, Страхиња, Лука и Зоран Кокан, Дејана, Јована и Дамјан Спасојевић, Ненад, Ратко и Сретан Јанковић, Милован Бојић, Марко Ђајић и Миломир Савић. Сви учесници су добили пригодне поклоне од Кабинета начелника општине Челинац Владе Глигорића, као и од Дејана Куртиновића, предсједника Скупштине општине Челинац. За све пливаче и верујући народ је у порти храма послужено пиће и храна. Учесници пливања су Часни крст, који је био намијењен овогодишњем побједнику, у знак захвалности за вишегодишње подржавање овог догађаја поклонили Дејану Куртиновићу. Часне крстове је израдио и придарио Страхиња Кокан из Дубраве Старе.

Освећење Врбање и пливање за Часни крст успоставио је прото Винко Топић (1944-2016), парох челиначки, 1994. године, а освећење Укрине и пливање за Часни крст јереј Срђан Грумић 2017. године

Б. МАКСИМОВИЋ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s