И уредник и репортер и лектор и колпортер

Борислав Максимовић је главни уредник „Челиначких новина“ 19 година. Управо прелама и спрема 234. број. Ипак, није га лако наговорити да прича о себи и о „Челиначким“. Сломио га је син, издавач и путописац овдашњи, Борис који је само кратко срезао:

– Цијели живот тражиш од људи да ти пишу, а сада нећеш да одговориш на неколико питања!

Борислав пристаје. И даље није претјерано вољан. Ту је да угоди сину. Вели да нема шта да каже. Куд смо баш на њега ударили? Вели да је изгубио повјерење у медије када је из новина протјерана краљица – репортажа.

Први број „Челиначких новина“ изашао је првог јануара 2000. године. До сада је изашло 234. бројева. Први број је, каже Максимовић, имао 20 страница, а сада се штампају на 64 странице.

– Од 2000. године сам и главни уредник и фото-репортер и лектор и колпортер. Новине се саме финансирају. Сада их штампамо у 800 примјерака. Једно вријеме смо штампали и хиљаду примјерака, али људи одлазе и све је мање становника – казао је Максимовић.

Максимовић каже да значајан простор уступају животним причама обичног човјека. Не праве од сваког догађаја и сваке вијести ексклузиву и у потпуности избјегавају црну хронику. Новине су конципиране тако да не буде само информатор, него и својеврсна архива и енциклопедија Челинца.

– Приређена „Библиографија Челиначких новина“ омогућава брзо и једноставно претраживање цјелокупног садржаја свих до сада обајвљених бројева. На овај начин могу лако и брзо да се нађу све појединости о важним догађајима, колективима и људима и огромна историјска грађа о Челинцу. На основу прилога објављених у „Челиначким новинама“ до сада је објављено више од десет књига – казао је Максимовић.

Први бројеви „Челиначких новина“ имали су, како је већ речено, 20 страница, са далекомањим бројем колор страна, а цијена листа била је колика је и данас кадасу новине готово четири пута обимније и садржајније – 1,80 КМ.Међутим, већа цијена за читаоце је, каже Борислав, неподношљива, а квалитетнија штампаје економски незамислива за издавача.

– Дуже од пет година ниједан медиј нема свог дописника који живи у Челинцу. Локалним заједницама данас се у дневној штампи даје веома мало простора, а на телевизијским станицама прилози су спорадични, кратки, неријетко и једнострани. Управо зато треба развијати и одржавати локалне медије – рекао је Борислав Максимовић.

Горан Дакић / SrpskaCafe.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s