Фотографија као свједок времена

На полеђини ове фотографије снимљене 25. маја 1962. године написано је:

«Сјет од другарица из фолклорне секције, а то су с десна на лијево Шехић Мухлавета, Јовичић Видосава, Хоџић Хитка, Козакири Наталија, Машић Хајрија и Предић Анђелија».

Фотографија је снимљена на свечаности посвећеној Дану младости, а на мјесту гдје се данас налази нова зграда Основне школе «Милош Дујић», иза старе школе порушене у земљотресу 1969. године која је била ближе главној улици. Као што се види фотографисано је на фудбалском стадиону. Са тог догађаја у архиви «Челиначких новина» имамо још фотографија.

Folklorna sekcija 1962

Фотографија је вјерни свједок да је Челинац још у то вријеме имао активан Фудбалски клуб и Културно-умјетничко друштво што неки негирају упркос бројним доказима. Заправо, робује се формалностима, јер наводно, нису били регистровани, а питање је да ли је уопште у то вријеме регистрација удружења била обавезна.

У позадини на фотографији се види потпуно ненасељени бријег Брезик. Ради поређења тадашњег и садашњег Челинца прилажемо фотографију недавно снимљену испод Борика. Са истог мјеста је то неизводљиво направити поређење јер су подигнути бројни објекти. На колор-фотографији објекат са дјелимично жутом фасадом је зграда школе «Милош Дујић», направљена на некадашњем стадиону.

celinac brezik

Рецимо и то да је Видосава Челинчанима данас позната као Вида Савичић, а Анђелија је Тодоровић (Цуја).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s