Струка да – а поштење?

Ове године у развојне пројекте у Челинцу Влада РС и друге републичке институције уложиће преко три милиона марака. Начелник општине Момчило Зељковић истиче да ће ти пројекти значајно унаприједити квалитет живота грађана ове општине у ситуацији када се у општинском буџету због отплате кредита, повећаних издвајања за социјалу и непланираних судских пресуда на штету општине нису у стању издвајати значајнија средства за инвестиције. Обећава да ће већ у фебруару почети реализација најзначајнијег пројекта – регулација корита ријеке Врбање, што ће у наредном периоду умањити штете од поплава, али и уљепшати изглед Челинца. Вриједност пројекта је процијењена на 2,5 милиона марака, а јавни оглас за избор извођача радова проводи Агенција за воде РС. У наставак изградње зграде Основне школе «Милош Дујић» из Развојног програма РС ове године уложиће се око 800.000 КМ, а завршетак посла предвиђен је за 2014. годину. Влада ће у почетак изградње Парк-шуме Борик у Опсјечком уложити 22.000 КМ, а тиме ће се извршити чишћење обољелих борова, вађење пањева и садња бјелогоричних садница. Начелник очекује и завршетак градње објеката за Мјесне заједнице Шњеготина Велика и Бабићи, асфалтирање посљедње дионице пута дуге 1,7 километара на локалном путу Бабићи – Мемићи, градњу тротоара у Јошавки и наставак градње канализационе и путне мреже у насељу Ланиште.

Ово су заиста сјајне вијести, али под условом да се не понавља лоша пракса из претходних пројеката. Учестало шарлатанство и неодговорност (да се уздржимо од тежих, а можда правих израза), рационалног човјека једноставно наводе на помисао да би можда било добро за неко вријеме зауставити све велике инвестиције све док се не уведе пракса праве контроле и одговорности, умјесто њихових имитација што је сада у моди. Начелник прецизира да ће се приликом регулације Врбање дјелимично проширити корито, негдје дићи насип, направити шеталиште, бициклистичка и стаза за рибаре, али неће се уредити купалиште и неће се саградити ниједна мања брана. Наводно, стручњаци су рекли да бране успоравају проток воде!?

Донедавно, у више наврата, исти ти фамозни стручњаци увјеравали су Челинчане да бране заправо регулишу проток воде, па су у Просторни план РС на Врбањи уцртали 17 малих хидроцентрала. Оне двије, низводно од Челинца код Змајевца требале би чак формирати и акумулационо језеро!? Има таквих у тим пројектима и узводно. Стручњаци су нас увјеравали да је добра и термоелектрана за чије хлађење је такође била потребна брана. Уосталом, је ли предвиђено рушење бране на Буку у насељу Кузмановићи гдје се већ налази рибарска оаза? А лијепе каскаде на Пливи у Јајцу, Миљацки у Сарајеву…?

Два и по милиона марака, велике су паре, и за ту суму може се много шта доброг направити, али само да се не понови оно шта се урадило приликом санације надвожњака код Змајевца. У тај пројекат уложено је и више пара од поменуте суме, а од некада најљепшег објекта у Жељезницама РС, украса Челинца и долине Врбање, направљено је ругло. И то се с великим парама може направити!

Уложене су велике паре и у модернизацију челиначких улица, али су том приликом атмосферске падавине спојене у фекалну канализацију што ће загорчавати живот грађана на десној обали Врбање све док неко паметан, уз то и поштен, не исправи грешке похлепних стручњака. Али, и за то ће требати доста пара!

Змајевац послије санације
Змајевац послије санације

«Челиначке новине» 159, јануар 2013.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s